Testuwpersoneel wordt beheerd door test2know selectie, hét assessmentbureau voor het MKB!

   
     Direct advies? Bel: 020 - 7706550
Tap To Call

Ziekteverzuim   arrow

Belang terugdringen ziekteverzuim

Iedere ondernemer kan er over meepraten. Ziekteverzuim kost meer dan geld. Het betekent ook dat collega’s het werk van de zieke erbij moeten doen. Dit leidt tot overwerk. Wanneer dit geen soelaas biedt, blijft werk liggen.

Bij een acuut ziekteverzuim op een afdeling leidt dit tot het uit de hand lopen van projecten, faalkosten door inefficiëntie, te late leveranties en, door afwezige deskundigheid, tot kwaliteitsverlies. Dit alles leidt tot ontevreden klanten (extern) en stress op de werkvloer (intern).

Wanneer zieken terugkeren moet vaak eerst een achterstand worden weggewerkt, wat weer overwerk en meer stress met zich mee kan brengen. Kortom, ziekteverzuim is een aanval op het rendement en de gezondheid van de onderneming.
 

Wat is een Ziekteverzuimgesprek?

Hier geldt zeker dat voorkomen beter is dan genezen! Langdurig zieken hebben vaak grote moeite om na hun ziekte weer gemotiveerd aan de slag te gaan.

Het is dus zaak om een zieke zo snel mogelijk weer op de been te krijgen, en gezond én gemotiveerd terug te doen keren op het werk. Dit is tevens het doel van een ziekteverzuimgesprek.

Een vertegenwoordiger van het bedrijf gaat op bezoek bij de zieke en onderzoekt wat de mogelijkheden zijn tot een vlotte terugkeer. Wanneer dat kan treft de onderneming voorzieningen om dit mogelijk te maken.

Lang niet alle ziekteverzuim betreft lichamelijke ziekte. Stress kan een rol spelen, vormen van depressie, of een relationeel probleem. Een veelgebruikte methode is ontdekken, met behulp van een testprocedure, welke medewerkers geneigd zijn tot deze laatste categorie van ziekteverzuim.

Een uitgebreide testprocedure kan aanwijzingen geven dat een persoon gevoelig is voor stress, of geneigd is tot neerslachtigheid. Wanneer dit bekend is, dan kan er wellicht bijtijds iets aan worden gedaan.