Testuwpersoneel wordt beheerd door test2know selectie, hét assessmentbureau voor het MKB!

   
     Direct advies? Bel: 020 - 7706550
Tap To Call

Loopbaan   arrow

Wat is een loopbaan?

Ieders loopbaan begint bij de eerste baan en eindigt met de laatste. Een loopbaan is óók: de periode die begint op de dag van indiensttreding en eindigt op de dag van uitdiensttreding – ontslag.

Het werven, selecteren en inwerken van nieuw medewerkers is meestal een tijd- en geldrovende aangelegenheid: een heuse investering. Iedere directeur wil dat een investering een meeropbrengst heeft.

Daarom is zekerheid over het aanstellen van de juiste persoon met de juiste kennis en vaardigheden, op het juiste tijdstip en in de juiste functie, het belangrijkste doel van werving en selectie.

Testen van kandidaten is alom een aanvulling op de selectieprocedure. Wanneer de juiste persoon is geselecteerd dan wil een onderneming die persoon uiteraard behouden. Sleutelwoorden: gepaste aandacht , groeimogelijkheden, talent-ontwikkeling. Niet alleen voor de jongere medewerkers.

Onder het motto geen tijd “gooien” niet-professionele organisaties de nieuwe medewerker “in het diepe” en laten haar of hem vervolgens “zwemmen”. Veel hooggekwalificeerde medewerkers houden het dan vaak na enige tijd voor gezien. De investering kan zo in korte tijd teloor gaan en de onderneming verspilt talent.

Daarom voeren professionele organisaties formele gesprekken met medewerkers, gericht op het behoud van de juiste persoon voor de onderneming. Maar ook: op het tijdig nemen van afscheid wanneer de medewerker niet presteert wat nodig is en wat men verwacht.
 

Wat is loopbaanbegeleiding?

Het helpen van een medewerker om het beste te maken van diens loopbaan – binnen óf buiten de organisatie. Om de juiste ondersteuning te kunnen bepalen, voert de manager functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken met zijn medewerkers. Ook kan men besluiten de medewerker te laten testen. De gesprekken en test(en) leveren informatie op over iemands talenten, zodat gemakkelijker valt vast te stellen wat die ondersteuning moet inhouden. Loopbaanbegeleiding is een taak van Personeelszaken (PZ). Gewoonlijk voert een medewerker Personeelszaken (of “HR”), of in kleine ondernemingen de Directeur het loopbaangesprek.
 

Wat is een loopbaangesprek?

Tijdens dit gesprek kijken de gesprekspartners naar de (on)mogelijkheden van de loopbaan binnen of buiten het bedrijf. Vaak gebeurt dit naar aanleiding van een functioneringsgesprek of een beoordelingsgesprek. Doel: nagaan waar en hoe de medewerker verder kan groeien. Het gesprek kan leiden tot een andere functie, tot promotie, of een advies om de loopbaan elders voort te zetten. Men kan besluiten tot een test of testen om meer inzicht te krijgen in de capaciteiten van de medewerker. Een loopbaangesprek levert een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) op, soms ook wel genoemd een individueel loopbaanplan.