Testuwpersoneel wordt beheerd door test2know selectie, hét assessmentbureau voor het MKB!

   
     Direct advies? Bel: 020 - 7706550
Tap To Call

Exitgesprek   arrow

Het Exitgesprek

Aan alle loopbanen komt op zeker moment een eind. Wat de reden ook moge zijn, het kan belangrijk zijn om voor het afscheid een gesprek te voeren. Mogelijke doelen:

  • Bij ontslag op eigen verzoek, om de ware reden van vertrek te achterhalen. Voor een organisatie is het belangrijk om informatie te krijgen over een eventueel falen van de organisatie. Een aanstaand oud-medewerker zal zich over het algemeen vrijer voelen om zich uit te spreken.
  • Bij ontslag door de werkgever – wegens ongeschiktheid of reorganisatie – kan deze de medewerker willen helpen om een nieuwe baan te vinden (outplacement).
  • Bij pensionering, een terugblik op de loopbaan, waarbij de bijdragen van de medewerker aan de orde komen, maar ook eventueel oud zeer.

In alle gevallen van ontslag is het van belang om op een positieve manier uiteen te gaan. Een vertrek met een negatief karakter kan leiden tot imagoschade, omdat de oud-medewerker geneigd zal zijn om met nieuwe collega’s, vrienden en familie vooral de negatieve kant van de loopbaan te delen.

Bij ontslag op staande voet is er meestal geen exit-gesprek.
 

Voorbeeld van een lastig en moeizaam exitgesprek (ontslaggesprek) met duidelijke valkuilen.

Het exitgesprek veel beter onder controle. Empathie is hier heel erg belangrijk!